Wiosenny sobotni dzień 27 kwietnia 2024r. obfitował w Centrum Integracji Społecznej w Zielonkach w wiele emocji, wrażeń i atrakcji. Tego dnia odbyły się dwa ważne dla naszego Stowarzyszenia wydarzenia: VIII już edycja Wiosennego Festiwalu Kulinarnego oraz Konferencja podsumowująca i promująca efekty wdrażania Lokalnej Strategii Rozwoju w latach 2015-2024.
Zaproszonych gości powitali przedstawiciele Zarządu Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa: Prezes Pan Piotr Adamczuk, Wiceprezes Pani Monika Wołek i Wiceprezes Pani Barbara Kawa, a także Dyrektor Biura Pani Monika Kwaczała. Uczestnicy konferencji, czyli przedstawiciele gmin i centrów kultury, zaprzyjaźnionych i współpracujących z nami organizacji pozarządowych mieli okazję zapoznać się z efektami projektów wdrażanych w latach 2015-2024 w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju i nie tylko. Miłym akcentem konferencji było wręczenie reprezentantom naszych sześciu członkowskich gmin, czyli Igołomia-Wawrzeńczyce, Kocmyrzów-Luborzyca, Michałowice, Słomniki, Wielka Wieś oraz Zielonki, symbolicznych statuetek z podziękowaniami. Okolicznościowymi dyplomami za wieloletnią współpracę, zaangażowanie oraz całokształt działań na rzecz mieszkańców naszego obszaru uhonorowani zostali przedstawiciele od wielu już lat współpracujących z nami organizacji pozarządowych, lokalni działacze, członkowie i sympatycy „Korony”. Dziękujemy za Waszą pracę, czas i wparcie! Bez Was nie byłoby efektów naszych działań.
W czasie trwania konferencji w sąsiedniej, niezwykle gwarnej i kolorowej sali odbywała się kolejna już ósma edycja Wiosennego Festiwalu Kulinarnego wraz z konkursem potraw. Po raz kolejny Panie i Panowie z dziesięciu podkrakowskich Kół Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich wznieśli się na wyżyny swoich kulinarnych i artystycznych możliwości. Jury konkursowe w składzie: Pani Ewa Wachowicz- producentka, dziennikarka oraz znana autorka programów kulinarnych, Pan Marcin Polus -uznany szef kuchni i Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, dr sztuki Iwona Siwek – Front – Artysta Plastyk, dr Mariusz Front – Dziekan wydziału Intermediów ASP, zmierzyli się z nie lada wyzwaniem podczas oceny i wyboru najlepszych potraw.
Oceniając stoiska i dania poszczególnych organizacji Jury kierowało się następującymi kryteriami: zgodność potraw z wykazem zawartym w regulaminie, smak poszczególnych dań, sposób prezentacji i estetyka dań oraz wystrój stoiska.
Każdy wystawca zobowiązany był do przygotowania następującego zestawu potraw:
– danie na zimno dowolne (tradycyjna kuchnia polska)
– danie na ciepło dowolne (tradycyjna kuchnia polska)
– danie Vege dowolne na ciepło lub na zimno (tradycyjna kuchnia polska i kuchnie świata)
– sałatka dowolna (tradycyjna kuchnia polska)
– ciasto i tort (tradycyjna kuchnia polska)
Po długich i burzliwych naradach Jury zdecydowało o przyznaniu następujących nagród:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Wężerowie
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Prusach
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Nad Stawami” w Masłomiącej.
Przyznano również siedem równorzędnych wyróżnień dla następujących Kół:
- KGW w Batowicach
- KGW Cud Miód Pękowice
- KGW z Koźlicy
- KGW z Żydowa
- KGW w Łuczycach
- KGW z Ratajowa
- KGW Zespół Wierzchowianie.
Serdecznie gratulujemy wszystkim nagrodzonym i wyróżnionym Kołom! Wasze kulinarne popisy, ogromna kreatywność, a także artystyczny talent w tworzeniu dekoracji stoisk zrobiły ogromne wrażenie na członkach Jury oraz gościach odwiedzających festiwal.
Zarząd oraz Pracownicy Stowarzyszenia pragną serdecznie podziękować wszystkim osobom zaangażowanym w przygotowanie i organizację Festiwalu oraz Konferencji, przede wszystkim Paniom i Panom z Kół Gospodyń Wiejskich, wszystkim członkom Jury, Panu Markowi Płachcie – Dyrektorowi CKPiR w Zielonkach, Pani Katarzynie Żak – Zastępcy Dyrektora CKPiR w Zielonkach oraz Paniom z obsługi za współpracę i nieocenioną pomoc. Wyrazy wdzięczności kierujemy pod adresem Pana Marcina Gałka i Pana Kacpra Komendy za wykonanie pięknej dokumentacji fotograficznej oraz Pana Michała Bednarczyka za zapewnienie nagłośnienia oraz oprawy muzycznej podczas trwania wydarzeń.
Dziękujemy i do zobaczenia za rok!
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji w obu wydarzeń.
Wydarzenia Wiosenny Festiwal Kulinarny oraz Konferencja podsumowująca i promująca efekty wdrażania LSR w latach 2015-2024 współfinansowane były ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.