Projekt pt. „ Jabłko -nasz lokalny produkt” realizowany przez Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Michałowice „Pod Kwitnącą Jabłonią”

Projekt pt. „ Jabłko nasz lokalny produkt” realizowany przez Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Michałowice „Pod Kwitnącą Jabłonią”

Głównym celem projektu jest promocja lokalnego skarbu, jakim są jabłka. Organizacja pragnie, jak to już ma w zwyczaju, wprowadzić kolejny stały akcent, związany z jabłkiem w centrum miejscowości, wpływa to na wizerunek wsi i kojarzenie jej z produktem. KGW pragnie również zachęcić ludzi do jak największego wykorzystywania jabłek w codziennym jadłospisie i przez to, wpłynięciu na wyrabianie zdrowych nawyków w codziennym odżywianiu. Ma zamiar dotrzeć również do dzieci aby jabłko, kojarzyło im się ze zdrowiem. Promocja jabłek to przede wszystkim promocja Zagórzyc, bo właśnie w tym roku mija 50 lat od daty, kiedy odbyło się pierwsze Święto Kwitnącej Jabłoni w 1974 roku. To święto obchodzone było już po raz 46, ponieważ ze względu na powódź i pandemię kilka razy nie mogło do niego dojść. Jabłka to znak szczególny i jest elementem tradycji, dlatego bardzo ważne aby go promować.

W centrum miejscowości zostaną umieszczone tablice informacyjne dotyczące historii Święta Kwitnącej Jabłoni i mapkę z rozmieszczeniem sadów. Projekt rozpocznie się od spotkania z dietetykiem,  który uświadomi  jak zdrowe są jabłka i jak trzeba je uwzględniać w codziennym jadłospisie, aby odnieść jak największe korzyści. Kolejne spotkanie to tłoczenie soku z jabłek z wykorzystaniem bardzo profesjonalnego sprzętu, który jest na stanie LGD, pasteryzacja i przelewanie do worków w których może być przechowywany dłuższy okres czasu. Na następnym spotkaniu będą przygotowywane zdrowe kiszonki  oraz ocet jabłkowy. Na to spotkanie zostanie zaproszona Pani , która jest posiadaczem statuetki Spichlerza Koronnego za wyrób octu jabłkowego, zamieszkałą w we  wsi Zagórzyce. Kolejne spotkanie skierowane jest do dzieci, które będą piekły kruche ciasteczka w kształcie jabłuszek, a następnie udekorują je według uznania. Następnie

zostanie zorganizowane spotkanie przy szarlotce, gdzie zgromadzeni przyniosą i pochwalą się swoim przepisem a najlepsze zostaną nagrodzone. Na tym spotkaniu zostaną omówione różne gatunki jabłek, z których pod koniec za pomocą wolnoobrotowej sokowirówki zostaną zrobione soki. Etap końcowy to konkurs na najlepszy deser, przekąskę i przetwory z jabłek , który odbędzie się w czasie corocznego Pikniku Jabłkowego w miejscowości.

Nasza witryna wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych. Jeżeli nie chcesz, by były one zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej na ten temat...
Skip to content